Sposób przygotowania:
Ciasto ciemne przekładane masą serową
Ciasto: jajko, miękką margarynę, cukier, kakao i dżem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą spożywczą. Do ciasta wlać mleko. Całość zmiksować.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć razem ze zmielonym serem.
¾ litra wody zagotować, rozpuścić 2 galaretki (nie gotować!).
Polewa: wszystkie składniki zagotować.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jeden placek nałożyć masę serową, na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, wyrównać nożem powierzchnię. Gdy galaretka będzie twarda, położyć na wierzch drugi placek.
Polewę lekko schłodzić, nałożyć na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć razem ze zmielonym serem.
¾ litra wody zagotować, rozpuścić 2 galaretki (nie gotować!).
Polewa: wszystkie składniki zagotować.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół. Na jeden placek nałożyć masę serową, na masę wyłożyć tężejącą galaretkę, wyrównać nożem powierzchnię. Gdy galaretka będzie twarda, położyć na wierzch drugi placek.
Polewę lekko schłodzić, nałożyć na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.