jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto cycki murzynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyjątkowe ciasto z biszkopcikami i galaretką lubiane przez dzieci

Ciasto cycki murzynki

Składniki:

Ciasto cycki murzynki

 

  • CIASTO:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA KARPATKOWA:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru
  • DODATKOWO:
  • biszkopty
  • galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

Ciasto cycki murzynki
CIASTO:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wiórki kokosowe, mak, wymieszać i upiec ciasto.

Piec w temp. 200 stop. C. przez 20 minut.

MASA KARPATKOWA:

Z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń, po ostudzeniu dodać pozostałe składniki.

Wszystko razem utrzeć.

Na zimne ciasto wyłożyć masę, na masę układać biszkopty maczane w galaretce. na każdym biszkopcie położyć po 1 rodzynce.

Całość polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.