Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne mocno czekoladowe ciasto przełożone kwaśną masą cytrynową i delikatną śmietana. Bardzo ciekawe połączenie.

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną

biszkopt czekoladowy

  • szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany

masa cytrynowa

masa śmietanowa:

ponadto

  • polewa czekoladowa
  • cytrynowa galaretka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną

Biszkopt czekoladowy 1

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku

Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu w mleku. Gdy się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt czekoladowy 2

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Biszkopt czekoladowy 3

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną
Jajka miksujemy na puszystą masę za pomocą miksera

Jajka miksujemy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier. Dolewamy śmietanę i olej cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy. Miksujemy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.

Masa cytrynowa 1

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną
Do osobnego naczynia wyciskamy sok z trzech dużych cytryn.

Wyciskamy sok z 3 dużych cytryn. Wlewamy do szklanki i uzupełniamy wodą tak, żeby powstały 2,5 szklanki płynu. Wlewamy do garnka. Zagotowujemy z cukrami. W połowie szklanki roztrzepujemy budyń, żółtka i mąkę. Łączymy z wodą cytrynową i zagotowujemy.

Masa cytrynowa 2

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietaną
Masę cytrynową wykładamy na czekoladowy biszkopt. Wyrównujemy

Przestudzoną masę ucieramy z masłem. Wykładamy na przekrojony biszkopt.

Masa śmietanowa

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier. Mieszamy z przestudzoną żelatyną rozrobioną w małej ilości wody. Wykładamy na masę cytrynową

Wykończenie ciasta

Na masę śmietanową układamy drugi biszkopt. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. Schładzamy w lodówce.