Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z masą cytrynową i śmietanąBiszkopt czekoladowy 1
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu w mleku. Gdy się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt czekoladowy 2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Biszkopt czekoladowy 3
Jajka miksujemy na puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier. Dolewamy śmietanę i olej cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy. Miksujemy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
Masa cytrynowa 1
Wyciskamy sok z 3 dużych cytryn. Wlewamy do szklanki i uzupełniamy wodą tak, żeby powstały 2,5 szklanki płynu. Wlewamy do garnka. Zagotowujemy z cukrami. W połowie szklanki roztrzepujemy budyń, żółtka i mąkę. Łączymy z wodą cytrynową i zagotowujemy.
Masa cytrynowa 2
Przestudzoną masę ucieramy z masłem. Wykładamy na przekrojony biszkopt.
Masa śmietanowa
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier. Mieszamy z przestudzoną żelatyną rozrobioną w małej ilości wody. Wykładamy na masę cytrynową
Wykończenie ciasta
Na masę śmietanową układamy drugi biszkopt. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. Schładzamy w lodówce.
Magdalena88