msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto drożdżowe (łatwe i sprawdzone)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zawsze się udaje i jest bardzo ekonomiczne ( otrzymamy 2 duże blachy lub 4 keksówki).

Ciasto drożdżowe (łatwe i sprawdzone)

Składniki:

Ciasto drożdżowe (łatwe i sprawdzone)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe (łatwe i sprawdzone)
Drożdże rozetrzeć w dużej misce ze szklanką cukru (rozetrzeć palcami,aż uzyskamy masę podobną do gęstej śmietany).Margarynę rozpuścić w podgrzewanym mleku,przestudzić,żeby była letnia.Dodać do drożdży mleko z margaryną ,jajka,mąkę i wszystko wyrabiać ręką (dość długo i dokładnie).Obsypać delikatnie mąką wierzch ciasta i boki miski po czym nakryć płócienną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie przerobić jeszcze raz ciasto b. dokładnie i powinno się te czynności powtórzyć jeszcze raz,ale czasami na tym etapie wykładam ciasto do blaszek i zostawiam do wyrośnięcia.To wszystko zależy od tego ile mam czasu ,siły i ochoty. Na wierzch ciasta można nałożyć owoce (ja często robię z jabłkami pokrojonymi w kosteczkę lub z mrożonymi śliwkami,których miałam udany zbiór na działce ub.roku).Obie wersje są pyszne,ale dzieci wolą jabłka. Wierzch można posmarować białkiem lub posypać kruszonką (z mąki,masła i cukru).Gdy ciasto nam podrośnie wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy nie dłużej niż 40-45 minut.Ja piekę w termoobiegu. Po upieczeniu odczekać chwilę zanim otworzymy piekarnik. A póżniej to już ciężko się powstrzymać aby nie zjeść ciasta na gorąco.Zapach unosi się w całym domu ściągając domowników do kuchni.Smacznego