Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto drożdzowe z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i bardzo proste w wykonaniu ciasto drożdżowe. Nie wymaga też dużo czasu i pracy, idealne na niedzielną kawę.

Ciasto drożdzowe z pigwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdzowe z pigwą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdzowe z pigwą
Nakładam składniki do miski w kolejności: drożdże (pokruszone), cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąka. Odstawiam na 3 h. Następnie wszystko miksuję. Dodaję bakalie i pokrojoną pigwę. Przygotowuję kruszonkę: łączę margarynę z mąką i cukrem. Ugniatam. Nalewam ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Posypuję je kruszonką. Piekę w 180 st przez około 30 min. Smacznego!
Ciasto drożdzowe z pigwą
Etap 1 - łącze składniki we wskazanej kolejności
Ciasto drożdzowe z pigwą
Etap 2 - odkładam miskę na 3 h i mieszam
Ciasto drożdzowe z pigwą
Etap 3 - dodaję do ciasta bakalie i pogwę
Ciasto drożdzowe z pigwą
Etap 4 - posypuję przygotowaną kruszonką