Sposób przygotowania:
Ciasto drozdzowe z rabarbarem
Rabarber umyc, obrac i pokroic na kawalki. Wlozyc do miski ,posypac 3 lyzkami cukru i odstawic do nastepnego dnia. (najlepiej przygotowac go wieczorem).
Do cieplego mleka wkruszyc drozdze, dodac 1 lyzeczke cukru i odstawic pod przykryciem na 15 min.
Make wsypac do miski, dodac stopione i ostudzone maslo, szczypte soli, cukier, starta skorke z cytryny i wyrosniety rozczyn. Wyrobic ciasto (jesli trzeba dosypac troche maki) i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, rozwalkowac, wylozyc na blache o rozmiarach ok.35cmx26cm.,ponakluwac widelcem, posypac bulka tarta. Rabarber odlac z wytworzonego soku i wylozyc na ciasto, odstawic na 15 min. Zrobic z podanych skladnikow kruszonke i wylozyc ja na rabarber. Ciasto piec ok.25 min. w temp. 200 stopni.
Do cieplego mleka wkruszyc drozdze, dodac 1 lyzeczke cukru i odstawic pod przykryciem na 15 min.
Make wsypac do miski, dodac stopione i ostudzone maslo, szczypte soli, cukier, starta skorke z cytryny i wyrosniety rozczyn. Wyrobic ciasto (jesli trzeba dosypac troche maki) i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, rozwalkowac, wylozyc na blache o rozmiarach ok.35cmx26cm.,ponakluwac widelcem, posypac bulka tarta. Rabarber odlac z wytworzonego soku i wylozyc na ciasto, odstawic na 15 min. Zrobic z podanych skladnikow kruszonke i wylozyc ja na rabarber. Ciasto piec ok.25 min. w temp. 200 stopni.
Doro
Jojo
luna
misia53
msewka
Ważne to świeże drożdże ,odpowiednie proporcje składników, wyrobienie ciasta i wyrośnięcie.Luno, ciasto na 5.
monia2005