luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto drozdzowe z rabarbarem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest przepyszne o smaku kwasno- slodkim, bardzo je polecam.

Ciasto drozdzowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto drozdzowe z rabarbarem

 

  • 250 gram maki pszennej
  • 20 gram swiezych drozdzy
  • 1/8 l cieplego mleka
  • 40 gram cukru
  • 50 gram masla
  • 1/2 cytryny-starta skorka
  • ok.700 gram rabarbaru+3 lyzki cukru
  • 2 lyzki bulki tartej
  • Skladniki na kruszonke:
  • 200 gram masla lub margaryny
  • 300 gram maki pszennej
  • 200 gram cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu maslanego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdzowe z rabarbarem
Rabarber umyc, obrac i pokroic na kawalki. Wlozyc do miski ,posypac 3 lyzkami cukru i odstawic do nastepnego dnia. (najlepiej przygotowac go wieczorem).
Do cieplego mleka wkruszyc drozdze, dodac 1 lyzeczke cukru i odstawic pod przykryciem na 15 min.
Make wsypac do miski, dodac stopione i ostudzone maslo, szczypte soli, cukier, starta skorke z cytryny i wyrosniety rozczyn. Wyrobic ciasto (jesli trzeba dosypac troche maki) i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, rozwalkowac, wylozyc na blache o rozmiarach ok.35cmx26cm.,ponakluwac widelcem, posypac bulka tarta. Rabarber odlac z wytworzonego soku i wylozyc na ciasto, odstawic na 15 min. Zrobic z podanych skladnikow kruszonke i wylozyc ja na rabarber. Ciasto piec ok.25 min. w temp. 200 stopni.

Tagi:

tarta mak