gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto drożdżowe z serem i posypką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z masą serową i posypką. Smakował naszej rodzinie i na pewno zagości jeszcze na naszym stole.

Ciasto drożdżowe z serem i posypką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem i posypką

 

  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/3 margaryny
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • NA WIERZCH
  • pół kg sera
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • POSYPKA
  • 1/3 margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • troszkę proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem i posypką
Do garnuszka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać do tego drożdże i cukier i wymieszać. Poczekać aż wyrośnie. Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać i zrobić rowek na środku. Do rowka wbić żółtka, jajko, dodać rozczyn z drożdży i wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania wlać letnią, roztopioną margarynę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadki, dodać mąkę. Zostawić do wyrośnięcia. Ser zmielić, utrzeć mikserem. Następnie dodać cukier i mieszać. Dodać żółtka i nadal ucierać. Dodać budyń a na końcu pianę z białek. POSYPKA Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną wyłożyć ciasto drożdżowe, na to masę serową, i na to dać posypkę. Piec w 180 st. ok. 35-40 minut. Posypać można na koniec cukrem pudrem.