SUPERPRZEPIS

Placek drożdżowy z serem pod krateczką

  • 22
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Placek drożdżowy z serem pod krateczką Więcej zdjęć (5)

Taka wielgachna drożdżówka z serem, z której każdy może ukroić sobie tak wielką porcję, na jaką ma ochotę :)

Składniki:

Placek drożdżowy z serem pod krateczką

 

  • CIASTO:
  • 60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 12 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • op. 16 g cukru wanilinowego
  • niewielka ilość jajka do posmarowania kratki
  • MASA SEROWA:
  • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 dag masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
  • mała łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 garście drobnych rodzynek

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z serem pod krateczką
CIASTO: Mąkę przesiałam do miski. W dużym kubku roztarłam drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Masło stopiłam i odstawiłam do wystudzenia. Do dwóch miseczek rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałam utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłam. Stopione mało dodałam do ciasta i dalej wyrabiałam aż do wchłonięcia tłuszczu. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.



MASA SEROWA: Oddzieliłam białka od żółtek. Miękkie masło utarłam z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałam ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam łyżką z masą serową.



NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko przerobiłam. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałam na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłam w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłam masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłam je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Kratkę na wyrośniętym cieście posmarowałam niewielką ilością rozbełtanego jajka – ja wykorzystałam odrobinę jajka, które potem zużyłam do mielonych kotletów – i wstawiłam blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i po kolejnych kilku minutach przykryłam ciasto arkuszem papieru do pieczenia, bo za bardzo zaczęło się rumienić. Łączny czas pieczenia wyniósł około 50 minut. Ciasto wystudziłam w formie.
Placek drożdżowy z serem pod krateczką
Z drożdży cukru mąki i mleka zrobiłam rozczyn i odstawiłąm do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z serem pod krateczką
Z podanych składnikó wyrobiłam gładkie ciasto i odtawiłam do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z serem pod krateczką
Z reszty ciasta wycięłam paseczki i ułożyłą z nich kratkę na masie serowej.
Placek drożdżowy z serem pod krateczką
Apetycznie zrumienione ciasto po wyjęciu z piekarnika.