Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
CIASTO: W dużym kubeczku drożdże roztarłam z częścią mleka i odebraną od całości łyżeczką cukru. Odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam do miski. W rondelku stopiłam masło. Jajka roztrzepałam w małej miseczce, niewielką ich ilość pozostawiłam do posmarowania wierzchu ciasta. Wyrośnięte drożdże dodałam do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wyrobiłam elastyczne, gładkie, nie lepiące się do dłoni ciasto, które przełożyłam do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Ser rozkruszyłam, wymieszałam z miękkim masłem, żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Lekko utarłam mikserem. Łyżką wymieszałam z ubitymi na sztywną pianę białkami i suchymi rodzynkami. Standardową keksówkę wysmarowałam masłem.
Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko wyrobiłam. Na podsypanej mąką stolicy rozwałkowałam prostokąt o takich wymiarach, żeby pasował do foremki. Na cieście rozsmarowałam masę serową, zwinęłam je w rulon i przełożyłam do blaszki. Wierzch ciasta posmarowałam zostawioną w tym celu odrobiną jajka, roztrzepaną z łyżeczką mleka.
Ostrym nożem nacięłam wzdłuż aż do samego dna. Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło keksówkę, wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Ciasto wystudziłam w blaszce, a po wyjęciu oprószyłam cukrem pudrem.
Ser rozkruszyłam, wymieszałam z miękkim masłem, żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Lekko utarłam mikserem. Łyżką wymieszałam z ubitymi na sztywną pianę białkami i suchymi rodzynkami. Standardową keksówkę wysmarowałam masłem.
Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko wyrobiłam. Na podsypanej mąką stolicy rozwałkowałam prostokąt o takich wymiarach, żeby pasował do foremki. Na cieście rozsmarowałam masę serową, zwinęłam je w rulon i przełożyłam do blaszki. Wierzch ciasta posmarowałam zostawioną w tym celu odrobiną jajka, roztrzepaną z łyżeczką mleka.
Ostrym nożem nacięłam wzdłuż aż do samego dna. Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło keksówkę, wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Ciasto wystudziłam w blaszce, a po wyjęciu oprószyłam cukrem pudrem.
mysza75
zewa
zbysiowa
edytaha
Do popicia mam sporo różnych (nie tylko alkoholowych) napojów, każda znajdzie coś dla siebie :) :)
Ela Dz
Ok....to odpalam miotłę i już lecę :D
edytaha
Hihi, zapraszam :)
kołczu
edytaha
Dziekuję Robercie, a pod dżemor jeszczr prawdziwe masło - mmm bajka :)
Wodziu
edytaha
Myślę, że spokojnie można troszkę zwiększyć jego ilość, ale dwa razy więcej, to może chyba być za dużo :)