Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z węgierkami
Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Przygotować zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodać pozostałą mąkę, mleko, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i roztopioną oraz wystudzoną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na natłuszczoną blachę, na wierzchu poukładać przepołowione i wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni, by trochę podrosło. Mąkę wymieszać z cukrem, zalać letnim, roztopionym masłem. Starannie połączyć składniki, rozcierając ciasto palcami. Śliwki posypać równomiernie kruszonką i piec ciasto około 60 minut w temperaturze 180-190 stopni.