joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe wymaga chwili czasu i siły naszych mięśni, aby po trudach delektować się miękkością i smakiem śliwek.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Mleko lekko podgrzewamy.Do połowy ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże i ubite jajka , roztopione przestudzone masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie (jeśli ma się siłę). Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją wielkość. Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , i nakładamy na nie paseczki ciasta (odrywamy kawałki ciasta i robimy długi, cięnkie wężyki) Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 150 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.