Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Mleko lekko podgrzewamy.Do połowy ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże i ubite jajka , roztopione przestudzone masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie (jeśli ma się siłę). Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją wielkość. Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , i nakładamy na nie paseczki ciasta (odrywamy kawałki ciasta i robimy długi, cięnkie wężyki) Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 150 stopni. 10 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.