Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski. Drożdże przykryć cukrem i zalać całość ciepłym mlekiem. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do miski są rozmącone jajka, kolejno olej i całość przykrywamy mąką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciastka wyłożyć na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i przykryć nią śliwki. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.