Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczne ciasto drożdżowe troszkę inaczej, bo z budyniem.

Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki typ 500
  • 7 g drożdży instant( 1 opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka

 

  • Składniki na masę:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2- 3 łyżki wiśniowej konfitury
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych

 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i sól. W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka, margarynę, cukier waniliowy i cukier biały kryształ do momentu, gdy cukry i margaryna się rozpuszczą. Ciepłą, ale nie gorącą zawartość rondelka dodajemy do mąki i drożdży i wyrabiamy ciasto dodając jajko i żółtko. W miarę potrzeby możemy ciasto dodatkowo podsypać mąką wyrabiając je. Gdy ciasto wyrobimy odstawiamy je do wyrośnięcia. W międzyczasie zagotowujemy 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozprowadzony budyń i gotujemy do momentu, gdy zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy go z konfiturą wiśniową i posiekanymi orzechami. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy budyniem. Zwijamy je na kształt prostokąta. Następnie nacinamy ciasto wzdłuż zostawiając około 3- 5 cm nierozciętego. Powstałe w ten sposób końce ciasta zwijamy wokół siebie( coś na kształt warkocza, ale z dwóch "sznurków" ciasta). Warkocz wykładamy w tortownicy zaczynając od jej środka i zawijając ciasto wokół niego. Z margaryny, cukru pudru oraz mąki przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Mieszanie skłądników na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Wyrabianie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Przygotowanie warkocza do ułożenia w tortownicy
Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Układanie ciasta w tortownicy i posypywanie kruszonką.