Sposób przygotowania:
Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonkąprzygotowanie owoców
Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić. do rabarbaru dodać cukier i wymieszać.
przygotowanie owoców cd
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i usunąć szypułki. Pokroić truskawki na połówki i odstawić razem z rabarbarem.
przygotowanie składników ciasta
Jajka wybijać pojedynczo oddzielając żółtka od białek.
przygotowanie składników ciasta cd
Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
przygotowanie składników ciasta cd
Przygotować margarynę do ciasta. Do miski z suchymi składnikami dodać margarynę, żółtka i zagnieść ciasto.
przygotowanie kruszonki
Do miski wsypać kokos, mąkę i cukier. Dodać margarynę, żółtka i zagnieść kruszonkę.
przygotowanie ciasta
Blachę 40 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równo na blaszce, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
przygotowanie ciasta cd
Na cieście ułożyć w skośne pasy na przemian rabarbar i truskawki.
przygotowanie ciasta cd
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiele. Pianę rozłożyć równomiernie na owocach.
przygotowanie ciasta cd
Na pianę wysypać kokosową kruszonkę.
przygotowanie ciasta cd
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.
Jeśli kruszonka się zrumieni, przykryć ciasto papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, pokroić w kostkę i ułożyć na paterze. Smacznego!
gusia1000
cherry