eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami pod truskawkową pianką i kokosową kruszonką.

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

ciasto

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej - szklanka 250 ml
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

piana

  • 5 białek
  • 2 kisiele truskawkowe
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

kruszonka

owoce

dodatek

  • 3 łyżki bułki tartej do posypania ciasta
  • 4 łyżki cukru do rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

przygotowanie owoców

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Umyty i obrany rabarbar pokroić i wsypać cukier.

Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić. do rabarbaru dodać cukier i wymieszać.

przygotowanie owoców cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Opłukane truskawki pokroić na połówki i odstawić razem z rabarbarem.

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i usunąć szypułki. Pokroić truskawki na połówki i odstawić razem z rabarbarem.

przygotowanie składników ciasta

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Jajka wybijać oddzielając białka od żółtek.

Jajka wybijać pojedynczo oddzielając żółtka od białek.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać.

Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.

przygotowanie składników ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Przygotować margarynę do ciasta. Do miski z suchymi składnikami dodać margarynę, żółtka i zagnieść ciasto.

przygotowanie kruszonki

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Do miski wsypać kokos, mąkę i cukier. Dodać margarynę, żółtka i zagnieść kruszonkę.

przygotowanie ciasta

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Blachę 40 cm na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równo na blaszce, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Na cieście ułożyć w skośne pasy na przemian rabarbar i truskawki.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i kisiele. Pianę rozłożyć równomiernie na owocach.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Na pianę wysypać kokosową kruszonkę.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto Eli z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 1 godziny.

Jeśli kruszonka się zrumieni, przykryć ciasto papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, pokroić w kostkę i ułożyć na paterze. Smacznego!