SUPERPRZEPIS

Ciasto fale Dunaju

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Ciasto fale Dunaju

Ciasto znane jest w wielu domach i pewnie nie raz w nich gościło u mnie jest od czasu do czasu, ale jak już się pojawia to wszystkim smakuje.

Składniki:

Ciasto fale Dunaju

ciasto:

krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto fale Dunaju
Przygotowanie ciasta:

ETAP 1:

Ciasto fale Dunaju
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek.

Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając, a białka ubić na sztywno. Do kremu dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kiedy wszystko się dokładnie połączy to możemy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.

ETAP 2:

Ciasto fale Dunaju
Jasne ciasto posypać wiśniami bez pestek.

Formę do pieczenia (33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, następnie na dnie rozsmarować połowę ciasta i posypać wiśniami.

ETAP 3:

Ciasto fale Dunaju
Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto.

Do pozostałego ciasta dodać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut.

Krem

Ciasto fale Dunaju
Krem rozprowadzic na upieczonym cieście i ładnie go rozsmarować.

Połowę mleka wymieszać z żółtkami i budyniem resztę mleka zagotować i na gotujące się wlać mleko z budyniem i mieszając gotować do zgęstnienia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do utartego kremu dodawać porcjami cały czas ucierając zimny budyń na koniec można dodać łyżkę alkoholu. Przy robieniu tego kremu trzeba pamiętać, aby składniki miały taką samą temperaturę bo inaczej krem się zważy. Upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą i wyłożyć na wierzch cały krem budyniowy i równo go rozsmarować

Wykończenie

Ciasto fale Dunaju
Ciasto mi najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień kiedy nabierze wilgoci.

Na koniec delikatnie polać polewa czekoladową i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.