Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Ciasto Figowe - figowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto figowe jest eleganckim, tortowym, wysokim i pysznym ciastem. Nie za słodkie i nie za kwaśne. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.

Ciasto Figowe - figowiec

Składniki:

Ciasto Figowe - figowiec

 

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki
  • 90 gr rozpuszczonej, deserowej czekolady

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO BAKALIOWE:
  • 20 dag fig
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 kostki masła ( każda po 200 gr)
  • 1/2 kostki margaryny
  • jajokoniak (według uznania)
  • kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto Figowe - figowiec
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Partiami dodawać rozpuszczoną, zimną czekoladę. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pokrojone bakalie oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. około 50 min.Masa: Żółtka ubić na parze z cukrem. Masło i margarynę utrzeć na pulchna masę. Do utartego tłuszczu partiami dodawać zimną masę jajeczną. Do smaku dodać ajerkoniaku. (Zamiast alkoholu można dodać np. rozpuszczoną czekoladę albo kakao).Przełożenie: Biszkopt czekoladowy (dobrze nasączony)- połowa masy jajecznej- ciasto bakaliowe- pozostała część masy jajecznej- wierzch oprószyć kakao.