Sposób przygotowania:
Ciasto Figowe - figowiec
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Partiami dodawać rozpuszczoną, zimną czekoladę. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pokrojone bakalie oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. około 50 min.Masa: Żółtka ubić na parze z cukrem. Masło i margarynę utrzeć na pulchna masę. Do utartego tłuszczu partiami dodawać zimną masę jajeczną. Do smaku dodać ajerkoniaku. (Zamiast alkoholu można dodać np. rozpuszczoną czekoladę albo kakao).Przełożenie: Biszkopt czekoladowy (dobrze nasączony)- połowa masy jajecznej- ciasto bakaliowe- pozostała część masy jajecznej- wierzch oprószyć kakao.
marietta
Magdalina