Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z kasza gryczaną
CIASTO MAŚLANE: Masło przekładamy do miski i krótko wyrabiamy z mąką. Formujemy kwadrat. CIASTO PODSTAWOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę i dokładamy do niej pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na kwadrat. Na jego środku układamy ciasto maślane. Brzegi podstawowego ciasta zawijamy do góry i formujemy kopertę. Całość lekko rozwałkować na kształt prostokąta. powstały prostokąt składamy na 3 części. Całość owijamy folią spożywczą schładzamy około 15-20 minut. Czynności powtarzamy jeszcze 3 razy. . FARSZ: Kasze gotujemy na sypko. Między czasie pieczarki kroimy i smażymy na oleju. gdy pieczarki są gotowe łączymy je z kaszą. Doprawiamy do smaku. dodajemy śmietanę oraz starty ogórek.Przygotowane ciasto francuskie wałkujemy i dzielimy na dwa prostokąty. Pierwszy prostokąt wyłożyć na blaszkę. Nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy je startym serem żółtym .