jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto francuskie z kasza gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

do przygotowania tej przystawki można użyć gotowego ciasta francuskiego. Polecam takie podanie kaszy!!!

Ciasto francuskie z kasza gryczaną

Składniki:

Ciasto francuskie z kasza gryczaną

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto maślane:
  • 25 dag masła,
  • 5 dag mąki,
  • Ciasto podstawowe:
  • 20 dag mąki,
  • Małe jajko,
  • 1 łyżeczka octu,
  • Woda (ile ciasto przyjmie, tak aby konsystencja ciasta była jak na pierogi.

 

  • Farsz:
  • 30 dag kaszy,
  • 40 dag pieczarek,
  • 2,5 szklanki bulionu kostki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki śmietany gęstej,
  • 1 ogórek konserwowy
  • 15 dag sera żółtego ( do posypania ciasta),
  • Sól. Pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z kasza gryczaną
CIASTO MAŚLANE: Masło przekładamy do miski i krótko wyrabiamy z mąką. Formujemy kwadrat. CIASTO PODSTAWOWE: Na stolnicę przesiewamy mąkę i dokładamy do niej pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na kwadrat. Na jego środku układamy ciasto maślane. Brzegi podstawowego ciasta zawijamy do góry i formujemy kopertę. Całość lekko rozwałkować na kształt prostokąta. powstały prostokąt składamy na 3 części. Całość owijamy folią spożywczą schładzamy około 15-20 minut. Czynności powtarzamy jeszcze 3 razy. . FARSZ: Kasze gotujemy na sypko. Między czasie pieczarki kroimy i smażymy na oleju. gdy pieczarki są gotowe łączymy je z kaszą. Doprawiamy do smaku. dodajemy śmietanę oraz starty ogórek.Przygotowane ciasto francuskie wałkujemy i dzielimy na dwa prostokąty. Pierwszy prostokąt wyłożyć na blaszkę. Nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy je startym serem żółtym .