Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto francuskie z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szynkę można zastąpić chudą kiełbasą, lub konserwą mieloną.

 Ciasto francuskie z porami

Składniki:

Ciasto francuskie z porami

 

  • por 70-80 dag
  • ciasto francuskie 2 płaty
  • szynka wiejska 5 plasterków
  • ser żółty 20 dag
  • jajka 3 szt
  • śmietana 1/2 szkl
  • pomidory 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ketchup 2 łyżki
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z porami
Formę posmarować tłuszczem, włożyć rozwałkowany płat ciasta francuskiego, nakłuć widelcem. Ciasto posmarować ketchupem, na nim ułożyć plastry szynki, pokrojony w kostkę ser, pokrojone pomidory. Pory umyć pokroić w krążki, obgotować przez 1 min w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Do miski wbić jajka, roztrzepać, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli i pieprzu, połączyć z porami, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Następnie przykryć drugim płatem ciasta. Piec w temp 200 stopni około 40 minut. Po 15 minutach pieczenia przykryć ciasto pergaminem. Podawać na gorąco.