Sposób przygotowania:
Ciasto Imprezówka
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodajemy po trochu wodę i dalej ucieramy. Ubite białka ze szczyptą soli na sztywną pianę przekładamy do masy z żółtek, delikatnie mieszamy dodając mąkę zmieszaną z proszkiem.
Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy olejem, wylewamy na nią ciasto i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
1)Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2,5 godziny w wodzie, powstanie tzw. masa kajmakowa.(ja zawsze kupuje 4 puszki i gotuje je razem, a później przechowuje do następnego razu w lodówce)
6 dkg masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i miód, a następnie orzechy (nieposzatkowane, w ćwiartkach), wszystko lekko podsmażamy ok.5 minut.
Masę kajmakową wykładamy do miseczki, 6-9 dkg masła kładziemy na talerzyku i bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce lub kładziemy na ciepłym kaloryferze, garnku czy czymkolwiek, by masło uzyskało konsystencję bitej śmietany (jak się lekko rozpuści też ok) Dodajemy to masło do masy kajmakowej po trochu i mieszamy widelcem, na końcu dodajemy kakao wedle smaku.
Smarujemy masą kajmakową 1 blat biszkoptu, rozkładamy równomiernie orzechy, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy.
2)Gotujemy budynie wymieszane z mąką ziemniaczaną i cukrem na mleku, po wystudzeniu ucieramy z miękkim masłem.
Wykładamy na 2 blat biszkoptu i przykrywamy trzecim.
3)Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy śnieżki i ubijamy jeszcze kilka minut. Tak ubitą śmietankę wykładamy na 3 biszkopt, posypujemy startą czekoladą i gotowe!!! Smacznego!!! Można wcinać!!!
Przepis jest pracochłonny, ale w rzeczywistości szybko idzie robotka, no i smak.. po prostu rewelacja. Warto poświęcić czas na zrobienie, by później można było skosztować ;))
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodajemy po trochu wodę i dalej ucieramy. Ubite białka ze szczyptą soli na sztywną pianę przekładamy do masy z żółtek, delikatnie mieszamy dodając mąkę zmieszaną z proszkiem.
Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy olejem, wylewamy na nią ciasto i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
1)Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy 2,5 godziny w wodzie, powstanie tzw. masa kajmakowa.(ja zawsze kupuje 4 puszki i gotuje je razem, a później przechowuje do następnego razu w lodówce)
6 dkg masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i miód, a następnie orzechy (nieposzatkowane, w ćwiartkach), wszystko lekko podsmażamy ok.5 minut.
Masę kajmakową wykładamy do miseczki, 6-9 dkg masła kładziemy na talerzyku i bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce lub kładziemy na ciepłym kaloryferze, garnku czy czymkolwiek, by masło uzyskało konsystencję bitej śmietany (jak się lekko rozpuści też ok) Dodajemy to masło do masy kajmakowej po trochu i mieszamy widelcem, na końcu dodajemy kakao wedle smaku.
Smarujemy masą kajmakową 1 blat biszkoptu, rozkładamy równomiernie orzechy, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko dociskamy.
2)Gotujemy budynie wymieszane z mąką ziemniaczaną i cukrem na mleku, po wystudzeniu ucieramy z miękkim masłem.
Wykładamy na 2 blat biszkoptu i przykrywamy trzecim.
3)Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy śnieżki i ubijamy jeszcze kilka minut. Tak ubitą śmietankę wykładamy na 3 biszkopt, posypujemy startą czekoladą i gotowe!!! Smacznego!!! Można wcinać!!!
Przepis jest pracochłonny, ale w rzeczywistości szybko idzie robotka, no i smak.. po prostu rewelacja. Warto poświęcić czas na zrobienie, by później można było skosztować ;))
kasik12
5:)