Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto jabłkowo- budyniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciasto z jabłkami i budyniem, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko.

Ciasto jabłkowo- budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo- budyniowe

 

 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo- budyniowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy całą kostkę margaryny i siekamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną z części wykładamy na spód i boki blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Pierwszą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy jabłka. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy do smaku cukier. Ciepły budyń wykładamy na jabłka i przygrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowo- budyniowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto jabłkowo- budyniowe
Pierwszą warstwę ciasta oprószamy bułką tartą.
Ciasto jabłkowo- budyniowe
Na ciasto wykładamy warstwę jabłek, które starliśmy na jarzynówce.
Ciasto jabłkowo- budyniowe
Na wierzch wykładamy drugą warstwę ciasta.