2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Ciasto jabłkowo-kokosowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z jabłkami i kokosem inna odmiana zwykłej szarlotki polecam do kawy czy herbaty

Ciasto jabłkowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-kokosowe

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g margaryny
  • 7 żółtek
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

 

  • Pianka kokosowa:
  • 5 białek
  • 100 g wiórek kokosowych białych
  • 1 szklanka cukru drobnego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-kokosowe
Do miski wkładamy margarynę wsypujemy cukier dodajemy żółtka i mikserem ucieramy do białosci na puch,następnie stopniowo cały czas ucierając dodajemy do masy makę wymieszaną z proszkiem,na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 czesci do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Pianka kokosowa: Białka ubijamy mikserem pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę .Pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.Jabłka skrobiemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach odciskamy sok.. Blaszkę o wym 29/40 cm wykładamy papierem pergaminowym wylewamy ciemne ciasto na to nakładamy piankę kokosową,rozsypujemy wyciśnięte jabłka i wylewamy na wierzch ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut. Dekorujemy wg uznania.
Ciasto jabłkowo-kokosowe
z margaryny żółtek i cukru ukręcamy ciasto
Ciasto jabłkowo-kokosowe
białka ubijamy na sztywną pianę............
Ciasto jabłkowo-kokosowe
na ciemne ciasto wylewamy piane z kokosem
Ciasto jabłkowo-kokosowe
rozsypujemy wyciśnięte jabłka i przykrywamy jasnym ciastem pieczemy