jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto japońskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ulubione ciasto z makiem i jabłkami

Ciasto japońskie

Składniki:

Ciasto japońskie

 

  • CIASTO:
  • 45 dag maku
  • 35 dag cukru pudru
  • 8 jajek
  • 70 dag kwaśnych jabłek
  • 1/2 kostki masła
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • zapach
  • bakalie
  • POLEWA:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto japońskie
CIASTO: Mak przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztarte masło, przekręcony mak, kaszę, bakalie, utarte jabłka i na końcu ubitą pianę. Wymieszać. Ciasto piec w piekarniku w temp. 150-180 stop. C. około 40 minut. POLEWA: Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao i wlewać dobrze ciepłe masło, smarować ciepłą polewą ciasto.