Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo-orzechowo-wisniowe
Jajka umyc, wybic do miski i ubic z calym cukrem na kremowa mase. Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dodac do masy jajecznej, wymieszac lekko. Tortownice wysmarowac tluszczem, ew. spod wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przelozyc do tortownicy. Piec ok 45 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku, temp. 175°C. Upieczone ciasto wystudzic. Wyciagnac z tortownicy, oblozyc specjalnym kolnierzem, jesli takiego nie mamy, moze byc brzeg tortownicy, nalozony odwrotnie - dol do gory. Kompot odcedzic, sok zlac do innej miski. Wisnie ulozyc na ciescie. Ugotowac polewe na tort uzywajac do tego soku z wisni. Jesli ktos nie ma takiej polewy moze zrobic galaretke wisniowa, rowniez uzywajac do niej soku z wisni. Gdy zacznie gestniec nalozyc ja na wisnie. Smietane ubic na sztywno dodajac smietan-fixy. Jogurt wymieszac z cukrem pudrem i polaczyc go lekko ze smietana. Nalozyc na wisnie z galaretka. Wlozyc na min. 2 godziny do lodowki. Smacznego!