Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Ciasto jogurtowo-orzechowo-wisniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawe ciasto orzechowe :)

Ciasto jogurtowo-orzechowo-wisniowe

Składniki:

Ciasto jogurtowo-orzechowo-wisniowe

 

  • Skladniki ciasto:

 

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 300g zmielonych orzechow laskowych (moga byc inne jesli ktos chce)
  • 1 Lyzeczka od herbaty- proszku do pieczenia

 

  • Skladniki pozostale:

 

  • Sloik kompotu z wisni, bez pestek
  • 400g smietany kremowki
  • 2 paczuszki smietan-fixu
  • 1 kubek (150g) jogurtu naturalnego
  • 3-4 lyzki cukru pudru
  • 1 op. polewy na tort owocowy, szybkostygnacej ew. kiedys nazywalo sie to galaretka instant
  • ew. mozna uzyc normalnej galaretki wisniowej.

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-orzechowo-wisniowe
Jajka umyc, wybic do miski i ubic z calym cukrem na kremowa mase. Orzechy wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dodac do masy jajecznej, wymieszac lekko. Tortownice wysmarowac tluszczem, ew. spod wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przelozyc do tortownicy. Piec ok 45 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku, temp. 175°C. Upieczone ciasto wystudzic. Wyciagnac z tortownicy, oblozyc specjalnym kolnierzem, jesli takiego nie mamy, moze byc brzeg tortownicy, nalozony odwrotnie - dol do gory. Kompot odcedzic, sok zlac do innej miski. Wisnie ulozyc na ciescie. Ugotowac polewe na tort uzywajac do tego soku z wisni. Jesli ktos nie ma takiej polewy moze zrobic galaretke wisniowa, rowniez uzywajac do niej soku z wisni. Gdy zacznie gestniec nalozyc ja na wisnie. Smietane ubic na sztywno dodajac smietan-fixy. Jogurt wymieszac z cukrem pudrem i polaczyc go lekko ze smietana. Nalozyc na wisnie z galaretka. Wlozyc na min. 2 godziny do lodowki. Smacznego!