Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z malinami jest lekkie i bardzo smaczne.

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

Składniki:

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką

 

  • Ciasto
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mleczna galaretka
  • 3 szkl mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl malin
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z malinami i galaretką
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanych dwóch foremek keksowych lub tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do szklanki wlać kilka łyżek zimnego mleka, wsypać żelatynę, wymieszać. Resztę mleka z cukrem zagotować, połączyć z rozpuszczoną żelatynę i cukrem waniliowym, ostudzić. Do zimnego, tężejącego mleka wsypać 1,5 szkl malin, wymieszać, wyłożyć na zimne ciasto, ozdobić pozostałymi malinami, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do stężenia.