Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z serem
CIASTO:
Ze składników wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na dwie części i schłodzić w lodówce (czas chłodzenia nie musi być bardzo długi). Następnie jedną z części rozwalkować i przełożyć do formy. Wyłożyć masę serową, przykryć rozwałkowaną drugą część ciasta.
MASA SEROWA:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami dodawać ser i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, dobrze wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
Ciasto pieczemy w temp. 180o-200oprzez około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można od razu jeść. Można też je schłodzić przez noc w lodówce.
To ciasto od wielu lat gości na naszym świątecznym stole i znika bardzo szybko.
Do pieczenia ciasta używam blach o wymiarach 41/21.
Ze składników wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na dwie części i schłodzić w lodówce (czas chłodzenia nie musi być bardzo długi). Następnie jedną z części rozwalkować i przełożyć do formy. Wyłożyć masę serową, przykryć rozwałkowaną drugą część ciasta.
MASA SEROWA:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami dodawać ser i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, dobrze wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
Ciasto pieczemy w temp. 180o-200oprzez około 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można od razu jeść. Można też je schłodzić przez noc w lodówce.
To ciasto od wielu lat gości na naszym świątecznym stole i znika bardzo szybko.
Do pieczenia ciasta używam blach o wymiarach 41/21.