Marlen88

Marlen88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pamiętacie pudełkowe ciasto o tej nazwie? Już od dawna niedostępne na rynku. A szkoda, bo było dobre. Ale mam za to dla Was jeszcze lepszą wersję, bo domową :)

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami

Ciasto:

  • 0.5 kostki margaryny
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao (w zależności od rodzaju)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 3 jajka

Masa śmietankowa:

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami
1
Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).

2.

Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.

3.

Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.

4.

Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu). Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

ETAP 1:

1.

Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).

2.

Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.

3.

Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.

4.

Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu). Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami
Kremowe, słodkie i bardzo owocowe ciasto.
Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniami
Kilimandżaro w całej okazałości- pachnące brzoskwiniami.

Tagi:

jajko jajka