Sposób przygotowania:
Ciasto Kilimandżaro z brzoskwiniamiCiasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).
2.
Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.
3.
Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.
4.
Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu). Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
ETAP 1:
1.
Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, i kakao umieścić w garnuszku, rozpuścić, gotować przez około trzy minuty. Ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek- żółtka dodać masy kakaowej i zmiksować, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie na przemian dodawać mąkę i pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180stopni ( bardzo ważne, aby ciasta nie przesuszyć).
2.
Z brzoskwiń odlać sok. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. 3/4 szklanki soku przelać do małego garnuszka, wsypać żelatynę, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Do reszty soku dolać wody- posłuży do napączowania ciasta. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części - spód 2/3, wierzch 1/3 ciasta. Cieńszy płat (wierzch) przekroić na 4 części. Następnie każdą z tych części przekroić na 3. W sumie uzyskamy 12 trójkącików. Napączować.
3.
Napęczniałą żelatynę podgrzać- mieszać, aż do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder. Cały czas miksując, wlewać chłodną żelatynę. Na samym końcu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać łyżką.
4.
Na talerzu ułożyć spód, wyłożyć śmietanę z brzoskwiniami i uformować "górę". Ważne, aby zostawić około 0,5-1cm przestrzeni od brzegu ciasta- miejsce na trójkąciki. Ściśle, obok siebie ułożyć trójkąciki ( podstawy muszą się schodzić, wierzchołki delikatnie rozchodzić- tak jak na zdjęciu). Brzoskwinię pokroić w plasterki, ułożyć na czubku rozetę. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.