Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto kokosowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaki kokosa, malin, białej czekolady i wanilii genialne komponują się w tym cieście.

Ciasto kokosowe z malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kokosowe z malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe z malinami
Masło wrzucić do rondelka, dodać czekoladę
połamaną na cząstki i cały czas mieszając roztopić. Gotować na małym ogniu przez minutę po
roztopieniu, mieszając. Następnie zdjąć z ognia i od razu dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, wodę,
sól.
Masę dokładnie, ale w miarę szybko wymieszać łyżką. Jak ostygnie dodawać po jednym
jajku mieszając energicznie masę przez cały czas. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
wymieszać. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe dokładnie wymieszać gotową masę.

Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i powtykać 24
maliny w ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Nawet
jak będzie się wydawało, że ciasto nie jest gotowe- wyjąć, ono ma bardzo mało
mąki i ewentualnie stężeje do końca podczas stygnięcia. A takie przepieczone
ciasto nie będzie zbyt smaczne.

 
Ciasto kokosowe z malinami
Ciasto mało urośnie, musimy wybrać odpowiednią blaszkę moja ma wymiary mniej więcej 20x15
Ciasto kokosowe z malinami
Moja blaszka jest z porcjonerem, ciasto po upieczeniu od razu jest podzielone na 24 kawałki
Ciasto kokosowe z malinami
Ciasto jest gotowe do jedzenia jak tylko ostygnie