jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto kokosowo-kakaowe z malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto doskonale sprawdza się w sezonie malinowym, ale można też go robić z mrożonych owoców. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto kokosowo-kakaowe z malinami

Składniki:

Ciasto kokosowo-kakaowe z malinami

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto ciemne:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 margaryna mleczna,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody
  • Masa kokosowa:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150g wiórek kokosowych,
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1 litr malin

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-kakaowe z malinami
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej kakao, proszek do pieczenie, sodę, cukier puder. Sypkie składniki delikatnie mieszamy Do wymieszanych składników dodajemy tłuszcz oraz żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Pierwsza połowę wykładamy na blaszkę. Na wyłożone ciasto wylewamy masę kokosową.Na masie kokosowej układamy maliny. Całość przykrywany drugą startą częścią schłodzonego ciasta (ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy razem około 50 minut w 180°C. MASA KOKOSOWA: Ubijamy na sztywno białka. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek dokładamy mąkę, budyń, kokos oraz śmietanę. Całość mieszamy. Wylewamy na ciasto kruche.

Tagi:

ciasto