gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kopciuszek z masami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry placek, dziś była u mnie próba przed Wielkanocą. Wiem, że dobry dlatego będzie u mnie gościem na stole wielkanocnym.

Kopciuszek z masami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopciuszek z masami

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT MAKOWY
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku
  • MASA BUDYNIOWA
  • 300 ml mleka
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • spirytus
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • POLEWA:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Kopciuszek z masami
BISZKOPT: białka ubić, dodać do ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st.

BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. Na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.

MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. Podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.

MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. Ucierać jeszcze chwilę.

POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
Kopciuszek z masami
Najpierw z podanych składników zrobić biszkopta.
Kopciuszek z masami
Zrobić także biszkopta makowego, upiec i ostudzić.
Kopciuszek z masami
Przygotowaną masę budyniową nałożyć na biszkopta
Kopciuszek z masami
Na biszkopta makowego nałożyć masę śmietankową, przykryć herbatnikami i polewą.