sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto krokodyle oczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciekawe i niezwykle efektowne ciasto. Niby zwykłe kruche ale z dodatkiem drylowanych wiśni oraz powideł śliwkowych uzyskuje niepowtarzalny smak. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam.

Ciasto krokodyle oczy

Składniki:

Ciasto krokodyle oczy

Ciasto

  • 4,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki amoniaku
  • 1,5 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ok. 1 słoik powideł
  • 32 wydrylowane wiśnie

Krem

Dodatkowo

  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • okruszki biszkoptowe

Sposób przygotowania:

Ciasto krokodyle oczy
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę startą na tarce, do tego proszek do pieczenia, amoniak oraz żółtka i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.

Do jednej dodajemy kakao, robimy 32 kulki. Do każdej wkładamy po wisience. Oba jasne ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przekładamy do form 9 25x40 cm). Jedno z nich smarujemy powidłami i układamy kakaowe kulki. Oba pieczemy w 200 stopniach 15-25 minut.

1 szkl mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszając. Przekładamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. Ciasto z kakaowymi kulkami układamy jako pierwsze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim kruchym ciastem.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę w mleku, posłuży nam jako polewa. Pokrywamy nią powierzchnię ciasta i posypujemy okruszkami biszkoptowymi.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Tagi:

czekolada