Sposób przygotowania:
Ciasto KukułeczkaPrzygotowanie biszkoptu
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną.
Przygotowanie ciasta kokosowego
Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam.
Ciasto wykładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy budyniowej
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko.
Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.
Przełożenie ciasta
Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty.
Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Chwilę studzę. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
SylaUla
marietta