Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Kukułeczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto Kukułeczka- doskonały deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ciasto Kukułeczka

Składniki:

Ciasto Kukułeczka

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100g mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 200 g masła,

Ciasto kokosowe

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 200 g wiórków koksowych,

Polewa

  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki wody,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżki cukru,

Dodatkowo:

  • 150 g masy kukułkowej,
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 50 ml mocnej kawy parzonej,

Sposób przygotowania:

Ciasto Kukułeczka

Przygotowanie biszkoptu

Ciasto Kukułeczka
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na biszkopt. Wykładamy na blaszkę i pieczemy.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną.

Przygotowanie ciasta kokosowego

Ciasto Kukułeczka
Z podanych składników przygotuję ciasto kokosowe. Piekę.

Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam.

Ciasto wykładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej

Ciasto Kukułeczka
Gotuję budyń. Studzę. Budyń ucieram z masłem.

Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150 ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko.

Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.

Przełożenie ciasta

Ciasto Kukułeczka
Biszkopt smaruję masą, układam ciasto kokosowe. Smaruje je masą kukułkową i układam biszkopty.

Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty.

Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Chwilę studzę. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.