katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto makowe z kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

I dla gości i dla domowników .

Ciasto makowe  z kremem

Składniki:

Ciasto makowe z kremem

 

  • powidła

 

  • ciasto ciemne

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cynamon ok. 2 łyżeczki
  • kakao 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • ciasto makowe

 

  • jajka 3 szt
  • mak 3/4 szklanki
  • mąka 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • krem

 

  • budyń 3 szt
  • mleko 3 szklanki
  • cukier 5-6 łyżek
  • masło 1,5 kostki

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z kremem
Biszkopt ciemny Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wykładamy na przygotowaną dużą blaszkę i pieczemy ok 40 min. w 180 stop. Ciasto z makiem Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy ciasto na dużą przygotowaną blaszkę i pieczemy ok. 30 min. w 180 stop. Krem Gotujemy budynie na mleku z dodatkiem cukru i studzimy. Ucieramy albo miksujemy z masłem albo margaryną. Wystudzony ciemny biszkopt przekrawamy na połowy. Od strony przecięcia smarujemy powidłami. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy makowym ciastem. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy połówką ciemnego ciasta. Można polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.