Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Ciasto makowo-jabłkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto makowo-jabłkowe to calkiem fajny wypiek

Ciasto makowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto makowo-jabłkowe

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • Do owiniecia:
  • folia do zywnosci paclan
  • Na masę makowo-jabłkową:
  • 30 dag maku
  • 0,5 kg jabłek
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • bakalie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 1 aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-jabłkowe
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, posiekacc z margaryna i cukrem, dodać żółtka i smietane i zagnieść ciasto. Owinac je folia do zywnosci paclan i schłodzić pół godziny w lodówce. Wyjąć i wylepić nim formę. Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzic, dodać do nich roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na ciasto. Piec godzinę w 180 st.