jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1692]

Ciasto makowo- orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzechy, mak i jabłka, to idealne połączenie na Bożonarodzeniowy wypiek. Gorąco polecam te właśnie smaki, zamknięte w jednym deserze.

Ciasto makowo- orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto makowo- orzechowe

CIASTO MAKOWE

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 30 dag maku,
  • 6 jajek,
  • 18 dag cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olejek migdałowy,
  • bakalie (około 0,5 szklanki), u mnie rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa

CIASTO ORZECHOWE

MASA JABŁKOWA

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo- orzechowe

ETAP 1

Ciasto makowo- orzechowe
ostudzony mak mielimy dwa razy

Mak sparzamy. Zimny mielimy dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

ETAP 2

Ciasto makowo- orzechowe
Łączymy składniki ciasta makowego

W misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodając do niej żółtka. Do utartej masy dodajemy mak oraz proszek do pieczenia.

Masę makową łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy do niej bakalie oraz olejek migdałowy.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.

Upieczony wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Ciasto makowo- orzechowe
Delikatnie łączymy sypkie składniki z ubitymi jajkami

CIASTO ORZECHOWE: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy nożem. Tak przygotowane łączymy z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a gdy ten się rozpuści dodajemy porcjami żółtka.

Do puszystej masy wsypujemy przygotowane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę.

Pieczemy je około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.

ETAP 4

Ciasto makowo- orzechowe
Po rozpuszczeniu galaretki masę zdejmujemy z ognia

MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte stawiamy na ogniu i smażymy około 15 min. Powinny zmięknąć i delikatnie się „rozpaść”.

Do gotowych dodajemy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie słodzimy do smaku. Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 5

Ciasto makowo- orzechowe
masą jabłkową przekładamy ciasto orzechowe z makowym

Tężejącą masą jabłkową przekładamy upieczone wcześniej ciasto makowe z orzechowym. Po przełożeniu ciasta schładzamy, by masa dokładnie zastygła.

DODATKOWO: Gotowe ciasto dowolnie dekorujemy polewą czekoladową.