Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-orzechowe
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie, na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów.Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika i potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Przykrywamy drugim plackiem białym i wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę. Po upieczeniu polewamy lukrem i polewą i robimy mozaikę.