bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto makowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciacho na każdą okazję.

Ciasto makowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowo-orzechowe

 

  • Ciasto kruche:
  • 60 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao

 

 

  • Mak:
  • 30 dkg maku
  • 20 dkg cukru
  • 2 białka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-orzechowe
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części.Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie, na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów.Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika i potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Przykrywamy drugim plackiem białym i wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę. Po upieczeniu polewamy lukrem i polewą i robimy mozaikę.
Ciasto makowo-orzechowe
Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto makowo-orzechowe
na placek wykładamy smażone wiśnie i rozkładamy równomiernie
Ciasto makowo-orzechowe
Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów.
Ciasto makowo-orzechowe
Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika