Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie lubię piernika, a ponieważ chciałam mieć na święta ciemny wypiek z przyprawami, przekonałam się do ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Przygotowanie ciasta zaczęłam od starcia marchwi na tarce o drobnych otworach, na mniejsze wiórki. Do drugiej miski wbiłam jajka, miksowałam je z cukrem kilka minut dopóki masa nie zrobiła się puszysta. Nadal miksując na mniejszych obrotach wlałam olej. Gdy olej dobrze połączył się z jajkami wsypałam mąkę przesianą z pozostałymi suchymi składnikami. Na koniec dodałam marchew i pokrojone orzechy. Po dokładnym wymieszaniu wylałam ciasto do wyłożonego papierem okrągłego prodiża. Piekło się około 45 minut. Po upieczeniu posmarowałam ciasto słodzonym gęstym serkiem.