Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe babuni
1. Zrobić rozczyn: podgrzać mleko i 3 łyżki cukru. Wkruszyć drożdże, połączyć z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Rozczyn połączyć z mąką, 10 dag masła, jajkami, rumem, 1 cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Zagotować 150 ml śmietany z resztą masła i cukru oraz miodem. Wsypać pokrojone migdały, gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na blasze, posmarować masą migdałową. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec pół godziny w temp. 200 stopni. Upieczony spód rozciąć na dwa placki. Ubić resztę śmietany z drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem, wymieszać z borówkami. Posmarować spód ciasta, przykryć wierzchem.