Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Ciasto miodowe babuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z bitą śmietaną i borówkami.

Ciasto miodowe babuni

Składniki:

Ciasto miodowe babuni

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe babuni
1. Zrobić rozczyn: podgrzać mleko i 3 łyżki cukru. Wkruszyć drożdże, połączyć z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Rozczyn połączyć z mąką, 10 dag masła, jajkami, rumem, 1 cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 3. Zagotować 150 ml śmietany z resztą masła i cukru oraz miodem. Wsypać pokrojone migdały, gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na blasze, posmarować masą migdałową. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec pół godziny w temp. 200 stopni. Upieczony spód rozciąć na dwa placki. Ubić resztę śmietany z drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem, wymieszać z borówkami. Posmarować spód ciasta, przykryć wierzchem.

Tagi:

jajko jajka