Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z masą rumową
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać płynny miód, jajka, 2 łyżki rumu, 20 dag cukru pudru, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto. Włożyć na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Ciasto wyjąć, podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Piec około 10-15 minut w temp 180 stopni. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować około 8 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z pozostałym cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec wlać spirytus, aromat i sok z cytryny do smaku. Połowę masy wyłożyć na zimny blat z ciasta miodowego, wyrównać, przykryć drugim blatem. Posmarować podgrzaną marmoladą i położyć trzecie ciasto. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć ostatnim blatem, docisnąć i przyłożyć deseczką. Po 2 godzinach zdjąć deskę, oblać polewą i ozdobić według uznania.
kalia