Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto na każdą okazję

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wygląda apetycznie, i tak smakuje

Ciasto na każdą okazję Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na każdą okazję

 

  • 6 szt jajka,
  • 1 kost margaryna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 0,5 szkl cukier,
  • 1 opak cukier waniliowy,
  • 1/2 l mleko,
  • 1 l sok morelowy,
  • 2 opak budynie karmelowe,
  • 1 szkl cukier,
  • 1 szkl mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na każdą okazję
BISZKOPT KAKAOWY
Ubić pianę z białek, do gotowej piany wsypać cukier.
Dodawać po jednym żółtku, wciąż ubijając masę.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
MASA KARMELOWA
Odlać 1,5 szklanki soku, resztę soku zagotować z cukrem.
Budynie rozmieszać w 1,5 szklanki soku, wlać na gotujący się sok, zagotować mieszając.
Gotową masę, gorącą wylać I część ciasta.
MASA KREMOWA
Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć.
Na ostudzoną masę karmelową nałożyć krem, na krem położyć, drugą część ciasta i polać polewą czekoladową.
Ciasto na każdą okazję
Z podanych składników ciasta, został upieczony, ciemny biszkopt
Ciasto na każdą okazję
Ciasto zostało upieczone, ostudzone i pokrojone na połowę

Tagi:

jajko jajka