Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto Nesquik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z masą z dodatkiem kakao Nesquik

Ciasto Nesquik

Składniki:

Ciasto Nesquik

 

  • Kruche blanty:
  • 600g mąki
  • 6 łyżek kakao Nesuik
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g margaryny
  • 4 jajka
  • 70 g cukru pudru

 

  • Biszkopt biały:
  • 6 białek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Nesquik
Margarynę utrzeć z cukrem , dodać jajka, mąkę wymieszaną z Nesqikiem i proszkiem do pieczenia- wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować i przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 40 cm x 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 - 15 minut.Upiec tak wszystkie części ciasta. 6 białek ubić z 6 łyżkami cukru, następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej - wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut.Zagotować 4 szklanki mleka, w 2 szklankach mleka rozmieszać budyń, kakao, mąkę i żółtka - wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia, odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać zimny budyń. Warstwy: 1 kruchy blant - masa - 2 kruchy blant - masa - biszkopt biały - 3 kruchy blant - masa - 4 kruchy blant - cienka warstwa masy - polewa.Polewa: Czekoladę i margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.