Sposób przygotowania:
Ciasto optymistów z wiśniami
Żółtka wybij do dużej miski, a białka podziel po dwa do trzech różnych miseczek. Następnie do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieć (w razie konieczności podsyp mąką). Gotowe ciasto podziel na sześć równych części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (tym razem użyłam blaszki 23 x 23 cm, ale zdecydowanie można użyć większej). Wyjmij dwie porcje schłodzonego ciasta, rozwałkuj jedną z nich i wylep spód blaszki. Przygotuj również drugą porcję. Dwa białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami jeden kisiel (proszek) i jeszcze chwileczkę ubijaj. Gotową pianę wyłóż na przygotowane w blaszce ciasto, na pianie poukładaj wiśnie i przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut (w zależności od wielkości blaszki) należy sprawdzać, szczególnie pierwsze ciasto i piec do lekkiego zezłocenia. Dokładnie tak samo postąp jeszcze dwa razy, tak aby uzyskać trzy trójwarstwowe blaty. Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że użyj do ich przygotowania 3 szklanek mleka. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj spirytus (ilość wg uznania) i jeszcze chwileczkę ucieraj. Możesz dodać również wiórki kokosowe. Masę podziel mniej więcej na pół. Jedną część masy nałóż na pierwszy zimny blat, na masę drugi blat i ponownie krem i ostatni blat. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.