Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z jabłkami i gruszkami
Umyć i obrać owoce, pokroić na połówki, wyciąć środki z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, odstawić pod przykryciem. Utrzeć tłuszcz na puszystą masę. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Wbić jajka, dodać cynamon i otartą skórkę z cytryny. Wrzucić mielone orzechy laskowe, wlać 1/2 szklanki mleka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Posmarować tłuszczem blachę piekarnika, wyłożyć ciasto. Ostrym nożem ponacinać owoce wzdłuż, a następnie ułożyć wypukłą stroną do góry, na rozsmarowanym ciescie. Wstawić blachę do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec ciasto 1/2 godziny w temp. 200 stop. C.
Wyjąć trochę, ostudzić. Rozgrzać w rondelku konfiturę morelową, przetrzeć przez gęste sitko do drugiego naczynia. Posmarować owoce konfiturą. Odstawić ciasto do ostygniecia. Posypać cukrem pudrem.
Piec ciasto 1/2 godziny w temp. 200 stop. C.
Wyjąć trochę, ostudzić. Rozgrzać w rondelku konfiturę morelową, przetrzeć przez gęste sitko do drugiego naczynia. Posmarować owoce konfiturą. Odstawić ciasto do ostygniecia. Posypać cukrem pudrem.