jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto piaskowe z makiem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonałe ciasto piaskowe z makiem i polewą polecane na niedzielę

Ciasto piaskowe z makiem i polewą

Składniki:

Ciasto piaskowe z makiem i polewą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piaskowe z makiem i polewą
Mak zalać wodą, zagotować, odcedzić, zemleć. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem, dodać część aromatu arakowego. Ubić pianę z białek, wyłożyć na żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dodać mak, wymieszać. Wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką, upiec. Piec w temp. 170-180 stop. C. przez 40-50 minut.
POLEWA:
Produkty na polewę włożyć do rondelka, ogrzać, aby powstała jednolita masa, dodać resztę aromatu arakowego. Polewać, gdy ciasto jest lekko przestudzone.