Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

SUPERPRZEPIS

Ciasto podwójnie bananowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne, wilgotne, bananowe ciasto, przełożone kremem z mascarpone i bananów.

Ciasto podwójnie bananowe

Składniki:

Ciasto podwójnie bananowe

 

  • Ciasto
  • mąka pszenna - 1 szklanki
  • mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło (temp. pokojowa) - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • jajka - 3 średnie
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • banany - 4 średniej wielkości
  • mleko - 1/4 szklanki
  • migdały - 1/4 szklanki
  • Krem bananowy
  • serek mascarpone - 250 gram
  • banany - 2 duże
  • cukier puder - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • śmietanfix - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ciasto podwójnie bananowe
Suche składniki na ciasto (poza cukrem) mieszamy ze sobą w misce. W drugiej misce miksujemy oliwę z oliwek, masło, cukier i jaja. Oddzielnie kroimy banany i rozgniatamy je razem z mlekiem. Następnie wszystkie suche składniki oraz banany dodajemy do zmiksowanego masła, jajek i cukru i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka), w keksówce. Ostudzamy.



W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotowujemy krem. Banany dobrze rozgniatamy z sokiem cytrynowym (by nie ściemniały), mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do niego banany i śmietanfix, miksując jeszcze chwilę. Odstawiamy do lodówki, by krem był zimny.Ostudzone ciasto kroimy w poprzek na pół, przekładamy 3/4 kremu, pozostałym kremem smarujemy wierzch, posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego. :)