Sposób przygotowania:
Ciasto podwójnie bananowe
Suche składniki na ciasto (poza cukrem) mieszamy ze sobą w misce. W drugiej misce miksujemy oliwę z oliwek, masło, cukier i jaja. Oddzielnie kroimy banany i rozgniatamy je razem z mlekiem. Następnie wszystkie suche składniki oraz banany dodajemy do zmiksowanego masła, jajek i cukru i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka), w keksówce. Ostudzamy.
W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotowujemy krem. Banany dobrze rozgniatamy z sokiem cytrynowym (by nie ściemniały), mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do niego banany i śmietanfix, miksując jeszcze chwilę. Odstawiamy do lodówki, by krem był zimny.Ostudzone ciasto kroimy w poprzek na pół, przekładamy 3/4 kremu, pozostałym kremem smarujemy wierzch, posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego. :)
W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotowujemy krem. Banany dobrze rozgniatamy z sokiem cytrynowym (by nie ściemniały), mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy do niego banany i śmietanfix, miksując jeszcze chwilę. Odstawiamy do lodówki, by krem był zimny.Ostudzone ciasto kroimy w poprzek na pół, przekładamy 3/4 kremu, pozostałym kremem smarujemy wierzch, posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego. :)
KasiaJulcia