Sposób przygotowania:
Ciasto poezja smaku z żurawiną
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz odrobinie cukru. Nadal ubijając wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy ocet. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Puszkę z mlekiem skondensowanym zanurzamy we wodzie i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Studzimy. Masło oraz margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy przygotowaną masę krówkową z puszki. Miksujemy. Następnie do masy wsypujemy bakalie (żurawinę, orzechy, migdały, rodzynki, czekoladę) i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy. Herbatniki maczamy w rumie i układamy równo na cieście. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao gotujemy polewę. Gęstą polewą polewamy ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Gotowe ciasto kroimy na porcje, dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną oraz suszoną żurawiną.