akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Prince Polo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Ala piecze i gotuje. Naprawdę pyszne, wysokie ciasto przypominające w smaku Prince Polo. Serdecznie polecam!

Ciasto Prince Polo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Prince Polo

 

  • Beza orzechowa:
  • 7 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 150 g. cukru
  • 100 g. mielonych orzechów włoskich
  • 100 g. siekanych orzechów włoskich
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 100 g. prince polo pokruszonego, np. orzechowego

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem budyniowy:
  • 3 szkl. mleka
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 320 g. miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 czekolada mleczna posiekana
  • 100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
  • 100 ml spirytusu (opcjonalnie)

 

 

  • Dodatkowo:
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Ciasto Prince Polo
1. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Pianę przelać do formy o wymiarach 35x24 cm lub bardzo dużej tortownicy. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do tej samej formy, w której piekliśmy bezę. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 3. Krem: 2 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. 4. Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia. 5. Kolejność: Na biszkopt wyłożyć ½ kremu budyniowego, przykryć bezą, a następnie wysmarować ją resztą kremu. Na krem poukładać herbatniki. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Ciasto Prince Polo
Wysmarowanie kremu na biszkopcie kakaowym.
Ciasto Prince Polo
Wysmarowanie kremu na bezie orzechowej.
Ciasto Prince Polo
Ułożenie herbatników na kremie budyniowym
Ciasto Prince Polo
Udekorowanie ciasta polewą czekoladową.