Sposób przygotowania:
Ciasto Prince Polo
1. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Pianę przelać do formy o wymiarach 35x24 cm lub bardzo dużej tortownicy. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do tej samej formy, w której piekliśmy bezę. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 3. Krem: 2 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. 4. Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia. 5. Kolejność: Na biszkopt wyłożyć ½ kremu budyniowego, przykryć bezą, a następnie wysmarować ją resztą kremu. Na krem poukładać herbatniki. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
marietta