mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto „Pychotkowe”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z nutką malinową

Ciasto „Pychotkowe”

Składniki:

Ciasto „Pychotkowe”

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „Pychotkowe”
Przygotowujemy ciasto:
Proszek do pieczenia, mąkę przesiewamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto.

Przygotowujemy pianę:
Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.

Orzechy siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Na pierwszą wylewamy połowę piany i posypujemy połową orzechów. Pieczemy.
Na drugiej części ciasta wylewamy drugą połowę przygotowanej piany i posypujemy pozostałymi orzechami. Również pieczemy. Ciasta pozostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy masę:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością mleka. Resztę mleka gotujemy, dodajemy utarte żółtka i mieszamy z ziemniaczaną mąką. Studzimy.

Placki przekładamy masą i pozostawiamy ciasto do schłodzenia.

Tagi:

ciasto