Sposób przygotowania:
Ciasto „Pychotkowe”
Przygotowujemy ciasto:
Proszek do pieczenia, mąkę przesiewamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto.
Przygotowujemy pianę:
Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
Orzechy siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Na pierwszą wylewamy połowę piany i posypujemy połową orzechów. Pieczemy.
Na drugiej części ciasta wylewamy drugą połowę przygotowanej piany i posypujemy pozostałymi orzechami. Również pieczemy. Ciasta pozostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością mleka. Resztę mleka gotujemy, dodajemy utarte żółtka i mieszamy z ziemniaczaną mąką. Studzimy.
Placki przekładamy masą i pozostawiamy ciasto do schłodzenia.
Proszek do pieczenia, mąkę przesiewamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto.
Przygotowujemy pianę:
Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy.
Orzechy siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Na pierwszą wylewamy połowę piany i posypujemy połową orzechów. Pieczemy.
Na drugiej części ciasta wylewamy drugą połowę przygotowanej piany i posypujemy pozostałymi orzechami. Również pieczemy. Ciasta pozostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością mleka. Resztę mleka gotujemy, dodajemy utarte żółtka i mieszamy z ziemniaczaną mąką. Studzimy.
Placki przekładamy masą i pozostawiamy ciasto do schłodzenia.