SUPERPRZEPIS

Ciasto rabarbarowe z budyniem

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto rabarbarowe z budyniem Więcej zdjęć (12)

Smaczne ciasto z rabarbarem i budyniem.
Połączenie kwaskowego rabarbaru i słodkiego budyniu to strzał w dziesiątkę, ciasto bardzo szybko zniknęło ze stołu nawet okruszka nie została.

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z budyniem

 

 

  • Składniki na ciasto;
  • mąka 500 g,
  • masło 200 g,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki płaskiej,
  • cukier 1/2 szkl,
  • jajko 1,
  • żółtko 1,
  • śmietana 18 % lub jogurt naturalny 2 łyżki,
  • dodatkowo cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z budyniem
Rabarbar oczyścić ,pokroić na kawałki i zagotować z cukrem do momentu aż rabarbar puści sok.

Z mleka odlać szklankę rozmieszać w nim budynie razem z mąką ziemniaczaną i cukrem,resztę mleka zagotować.

Do gotującego mleka dodać rozmieszane budynie , gotować cały czas mieszając aż budyń zrobi się gładki i gęsty.

Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Składniki na ciast zagnieść na gładką jednolitą masę.

Uformować kulkę zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu ciasto podzielić na dwie części większą i mniejszą.

Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć większą część ciasta.

Ciasto oprószyć mąką i zapiec w średni nagrzanym piekarniku około 15 minut, wyjąć i wystudzić.

Ugotowany ,wystudzony budyń połączyć z rabarbarem .

Masę rozłożyć na wystudzonym podpieczonym cieście.

Na górę pokruszyć , mniejszą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Rabarbar ,oczyścić, opłukać i pokroić.Zasypać cukrem i zagotować z cukrem aż puści sok
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Ugotowany rabarbar odsączyć na sicie z nadmiaru soku
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Z mleka odlać szklankę a resztę zagotować
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń cały czas mieszając
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Składniki na ciasto zagnieść, zrobić kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą, większą rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Ugotowany budyń połączyć z odsączonym rabarbarem
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Na podpieczony wystudzony spód rozłożyć masę rabarbarową
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Na masie rabarbarowej rozkruszyć mniejszą część ciasta
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut
Ciasto rabarbarowe z budyniem
Gotowe wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem