Ciasto „Radomianka”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, kakao i mleko. Raz

Ciasto „Radomianka”

Składniki:

Ciasto „Radomianka”

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 10 dag margaryny,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 25 dag mąki,
  • 3,5 dag kakao,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Krem:
  • 25 dag masła śmietankowego lub roślinnego,
  • 1 szklanka kwaśnego mleka lub śmietany,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto „Radomianka”
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, kakao i mleko. Razem dokładnie ubić. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C

Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając kwaśne mleko lub śmietanę. Można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.

Uwaga: na dużą blachę do pieczenia brać podwójną porcje składników.

Ciasto można zmodyfikować przekładając go dowolnym gotowym kremem lub dowolnymi powidłami o kwaśnym smaku.