Sposób przygotowania:
Ciasto „Radomianka”
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, kakao i mleko. Razem dokładnie ubić. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając kwaśne mleko lub śmietanę. Można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.
Uwaga: na dużą blachę do pieczenia brać podwójną porcje składników.
Ciasto można zmodyfikować przekładając go dowolnym gotowym kremem lub dowolnymi powidłami o kwaśnym smaku.
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając kwaśne mleko lub śmietanę. Można dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.
Uwaga: na dużą blachę do pieczenia brać podwójną porcje składników.
Ciasto można zmodyfikować przekładając go dowolnym gotowym kremem lub dowolnymi powidłami o kwaśnym smaku.