akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Rzeszowiak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis zaczerpnięty z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Jest to połączenie trzech ciast: makowca, sernika i orzechowca. Minusem jest czas jaki trzeba poświęcić na wykonanie, ale smak nam to wynagrodzi.

Ciasto Rzeszowiak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto Rzeszowiak

 

  • Ciasto:
  • 250g. mąki
  • 2 żółtka
  • 100g. cukru
  • 150g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 12%

 

  • Masa makowa:
  • 250g. maku zmielonego (dostępny w sklepach)
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka masła/ margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 krople aromatu migdałowego

 

 

  • Masa serowa:
  • 500g. twarogu półtłustego
  • 200g. masła/ margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • Dodatkowo:
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Rzeszowiak
1.Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.3. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.4. Masa serowa: Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia się składników.5. Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.6. Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej, koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.7. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto Rzeszowiak
Wykładanie dwóch różnych mas na spód ciasta.
Ciasto Rzeszowiak
Wyłożenie masy orzechowej i makowej na spód.
Ciasto Rzeszowiak
Przykrycie masy orzechowej i makowej masą serową.

Tagi:

ciasto mak