Sposób przygotowania:
Ciasto Rzeszowiak
1.Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.3. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.4. Masa serowa: Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia się składników.5. Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.6. Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej, koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.7. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.